Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In maart van dit jaar werd het artikel over het baan-impulsmoment van licht dat Les Allen, Marco Beijersbergen, Robert Spreeuw (UvA-IoP) en Han Woerdman in 1992 schreven, door het tijdschrift Physical Review A gekozen als een van drie "classics". Als verder eerbetoon is het artikel nu ook opgenomen in de 50th Anniversary Milestone Collection van het tijdschrift.

Spreeuw et al.
Een afbeelding uit het artikel van Allen et al., waarin getoond wordt hoe licht torsie kan uitoefenen op cilindervormige lenzen.

De Milestone Collection bevat artikelen die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de atomaire en moleculaire fysica, optica en quantuminformatietheorie, hetzij vanwege het beschrijven van belangrijke ontdekkingen, hetzij omdat ze een deur openden naar nieuwe onderzoeksgebieden. Tot het eind van het jaar worden elke twee weken nieuwe artikelen toegevoegd, waarna de collectie 26 artikelen zal omvatten die een verstrekkende invloed hebben gehad op andere onderzoeksgebieden in de natuurwetenschappen.

Donut-modes

In het artikel uit 1992 bespreken de auteurs de vraag of licht een zogeheten "baan-impulsmoment" kan hebben. Dat wil zeggen: als licht zich voortplant met een spiraliserend golffront, kan het dan andere voorwerpen aan het draaien brengen? Door bepaalde donutvormige voortplantingsmodes te bestuderen die gemaakt kunnen worden met behulp van lasers, lieten de onderzoekers zien dat dit inderdaad het geval is, en beargumenteerden ze dat licht in principe een lens waar het doorheen gaat een kleine draai kan geven - een effect dat later inderdaad in het laboratorium werd waargenomen. In de afgelopen drie decennia heeft het effect dat Allen, Beijersbergen, Spreeuw en Woerdman als eersten voorstelden, vele toepassingen gevonden, en is het artikel meer dan 4000 keer geciteerd.