Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

‘Amsterdam Law School’ prijkt in grote letters op de gevel en boven de entree van REC A. De hal van onze faculteit heeft de afgelopen maanden een make-over gekregen. Als de faculteit straks weer levendig en bruisend is, vormt de nieuwe entree een warm welkom voor alle medewerkers en studenten van de rechtenfaculteit.

Entree REC A
Nieuwe 'voordeur' van de FdR

Een eigen ‘voordeur’ met een herkenbare uitstraling voor de faculteit op het REC. Dat was het doel en de opdracht voor de herinrichting van de entree van REC A. Een wens die al speelde sinds de verhuizing vanuit de Oudemanhuispoort. Projectmanager Hinke Nijman: ‘De FdR zat altijd een beetje verstopt. Het beeld van Minerva is een verwijzing naar de rechtenfaculteit, maar nergens was heel duidelijk waar de entree van de faculteit was. Dat moest veranderen.’

Warm en duurzaam ontwerp

De faculteit riep voor de herinrichting de hulp in van architecte Tanja Buijs. Zij ontwierp eerder al andere ruimtes in het gebouw, zoals de Amsterdam Law Hub, de Active Learning Space en de studielandschappen. ‘Het bestuur van de faculteit wilde de eigen identiteit zichtbaar maken in de lobby, een eigen voordeur hebben. We zijn in samenwerking tot een warm en duurzaam ontwerp gekomen met verschillende elementen.’

Zitplekken met laptop-aansluitingen
Zitplekken met laptop-aansluitingen
Flexibel receptiemeubel met planten
Links: flexibel receptiemeubel
Ingang REC A
Ingang REC A

Receptiemeubel en bank

Bij binnenkomst in de nieuwe entree staat links een wit receptiemeubel. Later komen er groene planten bij. Deze bijzondere ‘flexibele’ receptie kan gebruikt worden bij evenementen en bijeenkomsten, maar hij fungeert ook als bank als er geen event is. Medewerkers en studenten kunnen hier even uitrusten of op iemand wachten. Buijs: ‘Het ziet er dan niet meteen uit als een kille onbemande receptie.’ Tegenover de receptie staat een grote U-vormige bank in verschillende roodtinten. Studenten en medewerkers kunnen hier afspreken, bijkomen en bankhangen. 

De kamers aan de achterzijde zijn opengebroken en bij de hal getrokken. In de ontstane ruimte is een aantal zitplekken met aansluitingen voor laptops gecreëerd. Voor de plekken is een glazen pui gezet om in alle rust te kunnen werken. Het geheel is afgewerkt met akoestische wandbekleding. Ook opvallend zijn de wanden met magneetstrips in de hal: hier kunnen bijvoorbeeld posters worden opgehangen met magneten.

Magneetmuur voor posters
Magneetmuur voor posters
Rode U-vormige bank
Rode U-vormige bank

Duurzaam

Architecte Tanja Buijs is bij haar ontwerp uitgegaan van warme en duurzame materialen. ‘De uitstraling van het gebouw
is een beetje kil, daarom heb ik bij de zitplekken gekozen voor bamboe. Dit is een hard en zeer duurzaam materiaal met een prettige uitstraling.’ Duurzaamheid is een belangrijk thema in de ontwerpen van Buijs. Waar het kan kiest ze voor duurzame afwerkingen en hergebruik. Zo wordt het zwarte bureau dat eerder fungeerde als receptie nu verplaatst naar een andere UvA-locatie in de binnenstad. ‘Ik ben zeer tevreden over het proces, de samenwerking en de uitkomst’, aldus Buijs.

Rode U-vormige bank
Rode U-vormige bank
Magneetmuur
Magneetmuur
Plattegrond van de nieuwe entree
Plattegrond van de nieuwe entree