Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Russische en Slavische studies

Opslaan in favorieten

In de bachelor Russische en Slavische studies word je opgeleid tot expert op het gebied van de taal, cultuur en maatschappij van Oost-Europa. Je krijgt grip op een regio die van groot belang is in de Europese en de wereldpolitiek. Na deze bachelor ben je breed inzetbaar op de internationale arbeidsmarkt.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Een brede en veelzijdige opleiding:

Tijdens de bachelor Russische en Slavische studies studeer je Russisch, Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch. Je onderzoekt de taal en cultuur, literatuur, kunst en media van Rusland en Oost-Europa. Dit doe je in het centrum van Amsterdam, maar in het tweede jaar breng je ook een heel semester in het buitenland door om je taalvaardigheid op een hoger niveau te tillen en om je kennis over de regio ter plaatse te verdiepen. Denk hierbij aan St-Petersburg, Praag of een andere Oost-Europese stad.

Je gebruikt historische kennis om na te gaan waar de wortels van het Slavisch liggen, maar ook om actuele problemen te analyseren. Bijvoorbeeld: waar komen de spanningen tussen Rusland en Centraal-Europa vandaan? En welke rol spelen schrijvers en intellectuelen in Oost-Europa? Je gebruikt jouw taal- en cultuurexpertise voor studie naar een tumultueuze regio. Daarbij is het goed om te weten dat Nederlandse expertise over Oost-Europa dringend nodig is.

Russische en Slavische studies iets voor jou?

  • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen.
  • Je zoekt een opleiding waarin jij je kennis op het gebied van taal, cultuur en regio gaat toepassen in academisch onderzoek.
  • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in Sint Petersburg of aan een andere Oost-Europese universiteit te studeren.

Online Proefstuderen

Je kunt ook online kennismaken met de opleiding Russische en Slavische studies. Dit kun je thuis doen, wanneer het jou uitkomt. Je kunt de module in een keer doorlopen, of onderbreken en op een later tijdstip verder gaan. Na het afleggen van alle onderdelen weet je of de opleiding bij jou past.

Video wordt geladen..
Bachelor Russische en Slavische studies

Waarom deze bachelor aan de UvA?

  • Deze bachelor is uniek in Nederland. Alleen aan de UvA kun je behalve Russisch ook Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch als hoofdtaal kiezen. 
  • Ter plaatse leer je de finesses van de taal pas echt goed kennen. Daarom ga je tijdens je studie op studiestage naar een stad in het land van je hoofdtaal, bijvoorbeeld Sint Petersburg, Zagreb, Krakau of Praag.
  • De opleiding biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. Onze alumni volgden stages en werken voor bijvoorbeeld de Volkskrant, het Parool, consulaten en ambassades, het Joegoslavië-Tribunaal, De Bezige Bij, de Europese Unie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • De UvA-opleiding Russische en Slavische studies heeft een sterk internationaal netwerk. We werken nauw samen met de universiteiten van Sint Petersburg, Praag, Warschau en Zagreb, maar ook met ambassades, Clingendael, het Letterenfonds, ministeries, NRC Handelsblad, NIOD en het Nederlands Instituut in Petersburg.
  • De Universiteitsbibliotheek van de UvA heeft een internationaal vermaarde collectie Slavische literaturen en talen, in print op locatie en via online abonnementen.
  • In de stad Amsterdam leeft de Slavische wereld ook buiten de UvA, in de Hermitage aan de Amstel, en in de vele toonaangevende debatcentra waar regelmatig internationale experts aantreden om actuele kwesties te bediscussiëren.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Russische en Slavische studies ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Slavische talen en culturen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56813