Een joint degree houdt in dat de UvA en VU samenwerken om één veelzijdig bachelorprogramma Natuur- en Sterrenkunde aan te bieden. Je krijgt onderwijs van onderzoekers van beide instellingen. Zo kom je in aanraking met de vele specialisaties die de instellingen in huis hebben en heb je als student veel keuze in vakken, projecten en stages.
Je volgt vakken op locaties van beide universiteiten: het Amsterdam Science Park van de UvA en het VU-gebouw op de Zuidas. In het vierde blok heb je al je colleges op de Zuidas, tijdens de andere blokken volg je vakken op het Science Park. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van studieplekken en andere faciliteiten van beide instellingen.
Nee, je kunt in Studielink bij één van beide instellingen een verzoek tot inschrijving doen. Wij zorgen er voor dat je bij allebei de universiteiten wordt ingeschreven.
Je hebt één verplicht vak sterrenkunde en een practicum. In je keuzeruimte moet je minimaal één sterrenkunde vak kiezen. Daarnaast kun je er voor kiezen om je keuzeruimte helemaal of gedeeltelijk in te vullen met vakken in de sterrenkunde. In het tweede jaar zijn dat twee vakken, je derde jaar bestaat bijna volledig uit keuzeruimte. Zo bepaal je dus voor het grootste deel zelf hoeveel sterrekunde er in je programma zit.
Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam is een voltijdstudie. Dat betekent dat je ongeveer 40 uur per week met de studie bezig bent. Hiervan bestaat ongeveer de helft uit contactonderwijs zoals hoorcolleges, werkcolleges en practica. De andere helft van de tijd gebruik je voor zelfstudie.
Momenteel is er vanwege de coronamaatregelen minder onderwijs op de campussen. Alle studenten hebben één dag per week onderwijs op het Science Park of op de VU-campus. Het onderwijs is in kleine groepen, ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. Je hebt dan bijvoorbeeld tutoraat, een werkgroep of een practicum. De rest van het onderwijs is online.
Een afgeronde studie in Natuur- en Sterrenkunde geeft je een mooie start op de arbeidsmarkt. Doordat je goed getraind bent in analytisch denken en het doorzien van complexe problemen, ben je interessant voor veel bedrijven en onderzoeksinstellingen. Denk bijvoorbeeld aan hightech bedrijven zoals ASML, Philips en ESA, banken en consultancy, maar ook bij overheden, in het onderwijs of de wetenschapscommunicatie.
Om toegelaten te worden tot de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde moeten je cijfers op het vwo bovengemiddeld zijn. Een richtlijn is een gemiddelde boven een 7 met minimaal een 8 voor Wiskunde B en Natuurkunde. Maar we kijken niet alleen naar cijfers. Je moet een aantoonbare interesse hebben in beide studierichtingen. Daarnaast is een ambitieuze studiehouding een vereiste omdat je ieder semester minimaal twee extra vakken doet.
Hallo, ik ben Melika en ik studeer Natuur- en Sterrenkunde. Stuur me je vraag over de studie via Instagram.Melika, tweedejaars student Natuur- en Sterrenkunde
Dag mensen, ik ben Jetske. Vragen kun je aan mij sturen via Instagram.Jetske, tweedejaars student Natuur- en Sterrenkunde
Hoi, Maurits hier! Heb je een vraag over de opleiding? Stuur hem me via e-mail.Maurits, derdejaars student Natuur- en Sterrenkunde
Hoi iedereen, ik ben David. Ik doe de dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde. Heb je vragen hierover, stuur me een berichtje via Instagram.David, tweedejaars dubbele bachelor Wiskunde en Informatica