Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Media en cultuur

Opslaan in favorieten

Televisie, film, fotografie, muziek en het internet zijn belangrijke bronnen van kennis en plezier. De bachelor Media en cultuur leidt studenten op voor toekomstig werk op het gebied van film, televisie, nieuwe media, journalistiek en culturele instellingen.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Het hart van onze cultuur

Kunst, politiek en economie, maar ook ons dagelijks leven worden fundamenteel gestructureerd door media en zijn de laatste jaren ook sterk veranderd door het gebruik van smartphones, apps en sociale mediaplatforms als YouTube, Facebook en Snapchat.

In de bachelor Media en cultuur bestudeer je hoe en waarom bepaalde media een rol krijgen in onze cultuur, hoe ze onze aandacht trekken en bepalend zijn voor onze belevenis van de wereld. Je leert leer kritisch te kijken naar de verhalen en de feiten die door media worden verspreid. Bovendien leer je hoe mediaobjecten tot stand komen en hoe ze worden gebruikt.

'De muzieksector is helemaal ondersteboven gehaald door platformen als Spotify, YouTube en Apple Music.'
Thomas Poell (hoogleraar Data, Culture & Institutions)

Engelstalige track

Je kunt de bacheloropleiding Media en cultuur ook in het Engels volgen.

Media en cultuur iets voor jou?

  • Je bent creatief en hebt een kritische, onderzoekende houding.
  • Je hebt een brede belangstelling voor cultuur en bent niet slechts geïnteresseerd in één aspect of onderdeel van de media.
  • Je wilt later onderzoeker worden, leiding geven aan mediamakers of werken bij een mediaonderzoeksbureau, een reclamebureau, een omroep, een krant, een videoproductiebedrijf of bij een ontwikkelaar van nieuwe media.

Waarom Media en cultuur aan de UvA?

  • Media en cultuur is de grootste Nederlandse opleiding in Mediastudies. Hierdoor krijg je een breed overzicht van alle aspecten van media en kun je – al vanaf de propedeuse – kiezen voor verdere verdieping in film, televisie of nieuwe media.
  • Je hebt de mogelijkheid om na je propedeuse over te stappen naar de Engelstalige bachelor Media and Information.
  • Je bestudeert het brede, snel groeiende terrein van de media vanuit een culturele en interdisciplinaire invalshoek.
  • De opleiding is nauw verweven met de stad Amsterdam: het verzamelpunt van bioscopen, televisiestudio’s, nieuwe media en culturele instellingen.
  • Een stageplek is in Amsterdam niet moeilijk te vinden, en ook met het oog op een toekomstige baan zit je hier goed.
  • Media en cultuur werkt nauw samen met het EYE Filmmuseum, het Internationale Documentary Festival Amsterdam (IDFA), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en met omroepen en productiemaatschappijen van televisie.
  • De opleiding heeft ook intensieve contacten met nieuwemedia-instellingen als Waag Society, het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo, Mediamatic, het Virtueel Platform en andere instellingen die op het gebied van nieuwe media actief zijn, zoals Paradiso, De Balie en De Melkweg.

Webinar Mediastudies (in het Engels)

Wat zijn Mediastudies en wat is het verschil tussen de programma's van Media en cultuur en Media and Information? En wat is eigenlijk het verschil met een opleiding in de communicatiewetenschappen? Onze webinar biedt antwoorden op deze vragen en meer. Ook vertellen twee studenten hoe het is om Mediastudies in Amsterdam te studeren.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Media en cultuur kun je niet in deeltijd studeren.

Feiten & cijfers
Diploma BA Media en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50906