Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Duitslandstudies

Opslaan in favorieten

Waarom kennen wij het woord 'Heimat' alleen in het Duits? Wat heeft Goethe te maken met de opwarming van de aarde? Hoe dragen Duitse kunstenaars bij aan de Europese integratie? Prikkelen deze vragen je nieuwsgierigheid en ben je geïnteresseerd om grote culturele en maatschappelijke vraagstukken, zoals integratie, diversiteit, milieu en populisme, vanuit een Duitse invalshoek te benaderen? Dan is de bachelor Duitslandstudies aan de UvA zeker iets voor jou. Je ontwikkelt je tot een academisch geschoolde Duitslanddeskundige met vloeiende beheersing van het Duits.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Duitslandexperts zijn internationaal gevraagd

In de bachelor Duitslandstudies bestudeer je de Duitse literatuur en cultuur en haar positie binnen Europa en in de wereld. Een van de centrale aandachtspunten is de Duitse taal, die je aan het einde van de studie op een hoog niveau beheerst. Je studeert ook een half jaar in Berlijn, Wenen of aan een andere Duitstalige universiteit. Na het afronden van deze bachelor ben je een academisch geschoolde Duitslanddeskundige en daarmee van groot belang op de arbeidsmarkt omdat je inzicht hebt in ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner. Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler, maar ook op mondiaal niveau zeer actief. Je kunt je verder ontwikkelen tot journalist, leraar Duits, onderzoeker, beleidsmedewerker of je gaat het bedrijfsleven in.

Vloeiende beheersing van de Duitse taal

Je studeert één semester aan een Duitstalige universiteit

Buitenland

Kleinschalige opleiding

ca. 10-20 eerstejaars

Unieke opleiding in Nederland

Is Duitslandstudies iets voor jou?

  • Je wilt de Duitse taal, literatuur, cultuur en maatschappij van verleden tot heden leren doorgronden; 
  • Je bent geïnteresseerd in de grote vraagstukken van ons tijd die je vanuit een Duits perspectief wil bestuderen en begrijpen;
  • Je bent internationaal georiënteerd en het lijkt je leuk om een semester aan een Duitstalige universiteit te studeren.

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

  • De bachelor Duitslandstudies combineert talenkennis met inzicht in de Duitse cultuur, literatuur, geschiedenis en maatschappij.
  • Tijdens je studie profiteer je van een netwerk van instellingen in Amsterdam, zoals het Duitsland Instituut Amsterdam en het Goethe-Institut, waardoor je veelzijdige stagemogelijkheden krijgt.
  • De opleiding besteedt veel aandacht aan beroepsoriëntatie en je studeert een half jaar aan een universiteit in een Duitstalig land.
Video wordt geladen..
Q&A Bachelor Duitslandstudies

Na je studie

Duitslanddeskundigen zijn van groot belang omdat zij inzicht hebben in ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner. Duitsland is in Europa een centrale macht en hoofdrolspeler, maar daarnaast ook op mondiaal niveau zeer actief. Een afgeronde bachelor Duitslandstudies stelt zodoende een breed scala aan beroepen voor je open, zoals journalist, onderzoeker, leraar Duits, beleidsmaker, adviseur of een andere functie in het bedrijfsleven en verscheidene functies bij uitgeverijen en culturele instellingen.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Duitslandstudies ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Duitse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56805