Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

Opslaan in favorieten

Wil je meer weten over andere culturen elders in de wereld, of ben je juist geïnteresseerd in wat er vlak om de hoek gebeurt? In de bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie bestudeer je de relatie tussen wereldwijde ontwikkelingen en ervaringen van mensen op lokaal niveau. Tijdens je studie krijg je een nieuwe kijk op de wereld en je eigen positie daarin.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Tweetalige bachelor

De opleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie wordt zowel in een tweetalige variant (Nederlands/Engels) als in een volledige Engelstalige variant aangeboden. Gedurende het eerste anderhalf jaar, wanneer alle studenten dezelfde verplichte vakken volgen, worden alle colleges in het Engels gegeven en kunnen de studenten kiezen tussen Engelse of Nederlandse werkgroepen. Opdrachten worden geschreven in de instructietaal van de betreffende groep. Afsluitende examens (tentamens) worden in beide talen aangeboden, zodat de studenten kunnen kiezen of ze hun antwoord in het Engels of in het Nederlands willen schrijven.

Na de eerste anderhalf jaar volgen de studenten een aantal verplichte vakken, terwijl ze ook hun eigen studieprogramma kiezen uit een aantal specialisation courses. Deze specialisation courses worden in het Engels gegeven. De studenten kunnen kiezen tussen het aanleveren van hun schriftelijk werk in het Engels of in het Nederlands.

Na drie semesters maken de studenten een definitieve keuze voor het Engelstalige of Nederlandstalige traject en worden zij bij deze keuze bijgestaan door hun mentor en studieadviseur. Op hun diploma-supplement zal een van beide varianten vermeld worden.

Studieprogramma

De bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie duurt drie jaar. Ieder studiejaar is opgebouwd uit twee semesters van elk 20 weken en omvat 60 studiepunten. De bachelor is zo ingericht dat je in principe 40 uur per week met je studie bezig bent. In het eerste jaar heb je ongeveer 12 uur per week onderwijs, de overige tijd besteed je aan zelfstudie.

Wat houdt deze studie in?
Wat ga je leren bij deze studie, wat zeggen studenten en docenten? Bekijk het in de video.

Na je studie

Antropologie is een wetenschappelijke discipline waar meer dan één beroep op aansluit. Loopbaantrajecten van antropologen (en andere sociaal wetenschappers) zijn zeer gevarieerd. Je kunt als antropoloog bijvoorbeeld aan de slag als:

  • journalist,
  • (beleids)medewerker bij (inter)nationale organisaties voor ontwikkelingshulp, overheden, (publieke) instellingen of in de culturele sector, of
  • onderzoeker bij een universiteit of (particulier) onderzoekbureau

Past deze studie bij jou?

  1. Je vindt het interessant om je te verdiepen in culturen en samenlevingen.
  2. Je bent bereid je eigen denkbeelden en (voor)oordelen onder de loep te nemen.
  3. Je hebt interesse in de vraag waarom mensen op bepaalde manieren handelen.
  4. Je houdt van lezen, analytisch denken en van schrijven.
  5. Je voelt je aangetrokken tot werk waarbij je bruggen slaat tussen (sub)culturen.
Feiten & cijfers
Diploma BSc Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50035