Internationale rankings vergelijken universiteiten met elkaar voornamelijk op basis van wetenschappelijke output en reputatie, zodat er een ranglijst ontstaat. De UvA staat in drie van de vier bekendste rankings in de wereldwijde top 100.
ranking | positie in de wereld |
QS World University Rankings 20-21 | 61 |
Times Higher Education World University Ranking 20-21 | 66 |
CWTS Leiden Ranking '19 | 79 |
Academic Ranking of World Universities '20 | 101-150 |
Methodiek
De ranking van QS wordt opgesteld aan de hand van zes indicatoren: academic reputation (40%), employer reputation (10%), citations per faculty (20%), faculty/student ratio (20%), international faculty ratio (5%) en international student ratio (5%).
Methodiek
QS rangschikt vakgebieden aan de hand van vier criteria: reputatie onder werkgevers, reputatie onder vakgenoten, citaties en H-index. Bij dat laatste criterium wordt impact (het aantal citaties) gekoppeld aan omvang (het aantal publicaties).
Methodiek
Times Higher Education baseert de ranglijst op in totaal dertien prestatiegraadmeters, in vijf categorieën: onderwijs (30%), onderzoek (30%), citaties (30%), internationaal perspectief (7,5%) en onderzoeksinkomsten uit het bedrijfsleven (2,5%). De UvA scoort relatief het sterkst op citaties en internationaal perspectief.
Methodiek
THE baseert deze ranglijst grotendeels op basis van de uitkomsten van de THE European Student Survey. Er wordt gekeken naar 14 prestatie-indicatoren, verdeeld over vier categorieën: 1) Student engagement: interactie met studenten, 2) Resources: (financiële) middelen voor het onderwijs, 3) Outcomes: studiesucces, en 4) Environment: inclusiviteit van de onderwijsomgeving.
Methodiek
ARWU rangschikt universiteiten op basis van indicatoren die vooral betrekking hebben op onderzoek, waaronder het aantal Nobelprijs- en Fields Medals-winnaars, het aantal hoog-geciteerde onderzoekers, het aantal artikelen gepubliceerd in Nature en Science, het aantal artikelen in twee belangrijke citatie-indexen, en de academische prestaties per wetenschapper.
Methodiek
De rangschikking wordt gebaseerd op onder andere onderzoeksproductiviteit, onderzoekskwaliteit, de mate van internationale samenwerking, toponderzoek en academische erkenning.
Naast de traditionele ranglijst (list view) biedt deze ranking ook een chart view (met spreidingsdiagram) en een map view (geografisch perspectief).
Methodiek
The CWTS Leiden Ranking 2019 is een onderzoeksranking op basis van bibliometrische gegevens uit de Web of Science Database. Gekeken wordt naar wetenschappelijke impact, samenwerking, open access-publiceren en genderdiversiteit.
Er is soms discussie over rankings, vooral over de methodiek. Veel mensen kijken er tegelijk naar en nemen de informatie mee in hun keuze voor een bepaalde universiteit, als werkgever of voor het volgen van een studie. Een ranking geeft nooit een volledig of objectief beeld. Iedere ranking kijkt naar andere indicatoren (of combinatie daarvan). De meeste rankings bevatten indicatoren voor onderzoeksoutput. Een aantal rankings, bijvoorbeeld die van QS en de THE, nemen ook reputatie en onderwijsgerelateerde indicatoren mee in de methodiek.
De UvA stuurt niet op een hoge notering in de rankings; we sturen aan op kwalitatief hoogstaand onderwijs en onderzoek. Onze positie in de internationale rankings kun je zien als een weerspiegeling van de kwaliteit. Het gaat aan de UvA bij uitstek om de combinatie van kwaliteit met academische breedte en interdisciplinariteit. De kwaliteit over de breedte is goed terug te zien in de rankings.