De UvA werkt aan een duurzame bedrijfsvoering, van milieuvriendelijk printen tot bewegingssensoren. Bij bouwprojecten, het beheer van gebouwen, energiebeheer, transport, inkoop en consumptie hebben we voor een duurzame aanpak gekozen.
Studenten en medewerkers werken graag op een duurzame manier. Het is de taak van de UvA om omstandigheden te creëren die duurzaam gedrag binnen de academische gemeenschap bevorderen en die ons helpen belangrijke doelen, zoals CO2-reductie, te verwezenlijken.
Als publieke instelling hebben we een voorbeeldfunctie. We hebben een aantal belangrijke duurzaamheidsdoelen opgesteld die passen bij het institutionele karakter van een universiteit. De nadruk ligt op verantwoord energie- en papierverbruik en duurzame bouw- en renovatieprojecten. Belangrijke doelen op het gebied van milieubeleid en bedrijfsvoering zijn onder andere:
Ons doel is om in 2020 een energie-efficiëntie van 20% te realiseren, ten opzichte van 2005. In de periode 2005-2016 is het primaire energieverbruik per student met 31% gedaald, een enorme verbetering.
We reduceren het energieverbruik ook door de energiekenmerken van onze gebouwen tijdens onderhoud, renovatie en nieuwbouw te verbeteren. Bij alle renovatie- en nieuwbouwprojecten wordt gestreefd naar energie-efficiëntieniveaus die 10% boven de wettelijke normen liggen.
Voor de opwekking van onze eigen duurzame energie hebben we zonnepanelen geïnstalleerd op de gebouwen van onder andere de Amsterdam Business School, de Faculty of Science en Amsterdam University College.
We streven ernaar om in 2020, ten opzichte van 2010, de CO2-uitstoot per student met 85% te verminderen. Dankzij diverse energie-efficiëntiemaatregelen hebben we al reducties gerealiseerd, bijvoorbeeld door volledig over te stappen op windenergie van Nederlandse bodem.
We zijn begonnen met het toepassen van de overheidscriteria voor duurzaam inkopen, waaronder sociaal aanbesteden, en we wisselen regelmatig informatie over sociaal aanbesteden uit met andere instellingen voor hoger onderwijs.
Bij de UvA willen we op een andere meer duurzame manier afval gaan scheiden. Van september tot en met december 2020 wordt getest wat de beste aanpak daarvoor is bij de universiteit. Lees meer over dit project.
Onze campussen dienen als proeftuin voor duurzame innovatie. In samenwerking met de gemeente en bedrijven realiseert de UvA een unieke en indrukwekkende reeks duurzame projecten. Een aantal voorbeelden:
Vanaf 1 januari 2020 moeten alle utiliteitsbebouwen voldoen aan de eisen van bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Dit vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese regelgeving. De UvA streeft bij de realisatie van nieuwbouw of renovatie tenminste BENG na. Zo krijgt de UvA in 2021 een energieneutraal gebouw voor Informatiewetenschappen.
Er is een logistieke hub opgericht voor efficiënte, duurzame bevoorrading van de gebouwen van de UvA en AUAS.
De Milieubarometer is een jaarlijks rapport waarin de milieuprestatie van een organisatie inzichtelijk wordt gemaakt door middel van tabellen en grafieken.