Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 285
Resultaten: 1 - 30 van 285
 • Handhaaf strenger waar de opkomst bij verkiezingen laag is

  2 weken geleden verzetten burgemeesters zich tegen regiospecifieke lockdownmaatregelen, met het argument dat het virus geen regiogrenzen kent. Volgens Jan Bouwens gaat dat argument niet op. NRC, 3 december 2020.

 • Disruptie van de financiële functie: stimulans voor het leven lang leren

  'Als financieel professionals willen voorkomen dat hun baan wordt uitgehold of verdwijnt, moeten zij versneld aan hun technische en interpersoonlijke competenties gaan werken', aldus Frank Verbeeten. Executive Finance, 26 november 2020.

 • Wereldmarkt pootgoed botst niet met kringlooplandbouw

  Volgens Arnoud Boot vallen de 'lobby-argumenten' dat de sector een groot economisch belang heeft in het niet bij het feit dat ze een bijdrage levert aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Argo en Chemie, 25 november 2020.

 • Hoe efficiëntie de Nederlandse zorg al jarenlang kwetsbaar maakt

  Bij elke opleving van het coronavirus raakt het Nederlandse zorgstelsel direct overbelast. Hoe kan dit gebeuren? 'Corona was geen steentje in de vijver, het was een vrachtwagen die de vijver in reed', aldus Jaap van den Heuvel. NRC, 19 november 2020.

 • 'De steunmaatregelen lijken grotere schade voorkomen te hebben'

  De nieuwe raming van het CPB is iets positiever dan tijdens de vorige berekening rond Prinsjesdag. De steunmaatregelen lijken grotere schade voorkomen te hebben, zegt Sweder van Wijnbergen. BNR, 26 november 2020.

 • Ward Romp over stijgende pensoensleeftijd in het AD

  Volgens het CBS gaan steeds minder Nederlanders vóór hun 65ste met pensioen. 'Als je eerder met pensioen wilt, moet je dat op een andere wijze financieren en schijnbaar doen mensen dat niet', zegt Ward Romp. AD, 19 november 2020.

 • Thomas Buser en Huaiping Yuan over hoe presentatieangst carrières beïnvloedt

  Om presentatieangst heenwerken is maatschappelijk behoorlijk kostbaar, zeggen Thomas Buser en Huaiping Yuan, omdat mensen hierdoor hun loopbaanopties beperken. FD, 18 november 2020.

 • 'Box 3-amendement een stap in de goede richting'

  Edwin Heithuis ziet het voorstel voor het box 3-amendement van de Tweede Kamer als een stap in de goede richting. 'Een amendement is niet ideaal, maar alle beetjes helpen.' Taxlive, 10 November 2020.

 • Wat moet Biden als eerste doen in het Witte Huis?

  'Nog vóór de economie moet Bidens aandacht gaan naar het herstellen van het vertrouwen in de samenleving. Van groot belang lijkt me daarin het verkleinen van de kloof tussen kansarm en kansrijk', zegt Barbara Baarsma. Volkskrant, 8 november 2020.

 • De staatsschuld loopt snel op. Maar dat is niet erg

  Ga vooral niet te snel afbetalen, vinden de economen. Roel Beetsma: 'Uiteindelijk moet wel worden afgelost. Wacht met echt ingrijpen tot er robuuste groei is.' Welingelichte Kringen, 4 november 2020.

 • Het pensioenvermogen is zo groot, pensionado’s kunnen rentenieren

  Pensioenen kunnen worden betaald uit de rendementen, zonder dat op het totale vermogen wordt ingeteerd, meent Bernard van Praag. NRC, 3 november 2020.

 • Werknemers in facilitaire branches mogen niet dupe worden van coronacrisis

  Tijdens de talkshow 'Verantwoordelijk marktgedrag juist tijdens corona' waren de gasten, waaronder Alexander Rinnooy Kan, het erover eens dat veel organisaties het heel zwaar hebben, maar dat dit geen excuus is voor het afwentelen van de risico’s op andere partijen. Facility Wereld, 5 november 2020.

 • Continuïteit kan niet in een getal worden uitgedrukt

  Accountants moeten de continuïteit op één punt bepalen: er is wel of geen zorg over de vraag of de organisatie op eigen benen kan voortbestaan. Hierdoor bestaat de neiging dit alleen te doen als er sprake is van een continuïteitskwestie, zegt Jan Bouwens. Accountant, 3 november 2020.

 • Groene en zelfstandige Hoogovens – is dat mogelijk?

  Een club economen, waaronder Wout Buitleaar, en oud-directeuren gelooft dat Tata Steel in IJmuiden weer zelfstandig kan worden. Verduurzaming speelt in hun plan een belangrijke rol. NRC, 31 oktober 2020.

 • Pensioen biedt mooie uitdagingen

  Pensioen is volop in beweging en er zijn altijd nieuwe vragen te beantwoorden. Wetenschap speelt daarbij een belangrijke rol. Damiaan Chen, Roel Beetsma en Sweder van Wijnbergen kwantificeerden het welvaartsverlies dat ontstaat als gevolg van onafdekbaar inflatierisico. Netspar, 30 oktober 2020.

 • Coronaslagveld | Barbara Baarsma

  Barbara Baarsma kijkt als de onafhankelijk denker die ze wil zijn kritisch naar de corona strategie van het kabinet. Wordt haar stem gehoord? BNR, 30 oktober 2020.

 • 'Jongeren in problemen door te weinig financieel onderwijs'

  De financiële situatie van jongeren is vaak zorgwekkend en verkeerde beslissingen op jonge leeftijd kunnen later grote gevolgen hebben volgens Aisa Amagir. Nederlands Dagblad, 30 oktober 2020.

 • 'Zorg heeft behoefte aan coachende stijl van leidinggeven'

  Zorgbestuurders lijken te weinig opgewassen tegen de uitdagingen waar ze voor staan: ze moeten vooral goed kunnen omgaan met de complexiteit van de zorg binnen en tussen hun organisaties,' zegt Jaap van den Heuvel. Management Impact, 30 oktober 2020.

 • Visie voor het groeifonds?

  Waar moet het geld uit het Nationaal Groeifonds naartoe? 'Belangrijk is om te investeren in een langetermijnproject en daarmee in de toekomstige economie van Nederland', zegt Henk Volberda. De Ingenieur, 29 oktober 2020.

 • 'In 2025 wordt de helft van ons werk gedaan door machines'

  Over 5 jaar is bijna de helft van ons werk geautomatiseerd verwacht het World Economic Forum. 'Van medewerkers worden vaardigheden en kennis verwacht die aansluiten bij het digitale tijdperk', zegt Henk Volberda. RTLnieuws, 21 oktober 2020.

 • Het coronabeleid rammelt zeggen hoogleraren en ondernemers

  Het kabinet faalt op cruciale onderdelen, vindt Sweder van Wijnbergen. 'Ze zwalken en de internationale pers zit vol verbazing naar Nederland te kijken, en hoe het hier zo mis kan gaan.' BNR, oktober 2020.

 • ‘Denk nu na over ander Stabiliteitspact’

  Het Europese begrotingspact is buiten werking gesteld tijdens de pandemie. Breng het niet zomaar terug, zegt econoom Beetsma. Trouw, 20 oktober 2020.

 • Bedrijven laten innovatie vooral over aan (niet zo witte) mannen

  Innovatieteams bestaan vaak vooral uit mannen. Maar zo heel wit zijn die niet: een kwart heeft een niet-Westerse achtergrond, blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor. MT, 19 oktober 2020.

 • Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

  De prijs is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business, onder leiding van Henk Volberda. Nieuwe Oogst, 19 oktober 2020.

 • Investeren in strategische HR-praktijken cruciaal voor innovatie

  Bedrijven die investeren in zowel technologie als in strategische HR-praktijken profiteren het meest van nieuwe groeimogelijkheden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Renée Rotmans. De Ondernemer, 9 oktober 2020.

 • Hoe kan het dat de huizenprijzen maar blijven stijgen?

  'De lage rente maakt het voor veel mensen mogelijk om een duurdere woning te kopen. Het gaat dan met name om doorstromers', aldus Marc Francke. Welingelichte Kringen, 16 oktober 2020.

 • ASML is het beste bedrijf van Nederland

  ASML is verkozen tot het bedrijf met de beste reputatie van 2020. Dat blijkt uit de MT500, het jaarlijkse onderzoek van MT onder zakelijke beslissers. Henk Volberda is verantwoordelijk voor dit onderzoek. MT, 15 okotber 2020.

 • Is hard ingrijpen nu de beste zet?

  'Uit economisch onderzoek blijkt dat onzekerheid heel schadelijk is. Dat zet alles op slot, zoals consumentenvertrouwen. Je moet die onzekerheid in je beleid verkleinen', zegt Arnoud Boot. Radio 1, 12 oktober 2020.

 • Klimaat gered, burger boos

  Onlangs opende het grootste windmolenpark op land in Nederland. De overlast is enorm en zorgt volgens Martijn Dröes voor een daling van de woningwaarde in de wijde omgeving. FD, 7 oktober 2020.

 • Tweede golf werkt door in de economie. 'We hebben perspectief nodig'

  'Het verschil met vorige maand is dat er opnieuw een grote onzekerheid in de economie is geslopen", zegt Baarsma. 'De wereld is veranderd. In de zomer leek er nog een stip op de horizon te zijn, maar nu hangt opnieuw het zwaard van Damocles boven ons hoofd.' NOS, 11 oktober 2020.