Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 372
Resultaten: 1 - 30 van 372
 • ‘Nieuw pensioenstelsel is goed begin, maar we zijn er nog lang niet’

  'Je kunt de pensioenopbouw in theorie nog zo goed hebben geregeld, maar als mensen geen werk hebben, dan bouwen ze ook geen pensioen op', zegt Casper van Ewijk, emeritus-hoogleraar macro-economie. InFinance, 10 juni 2021.

 • Kinderopvang moet eenvoudiger, adviseert de SER

  Na het toeslagen-debacle moet het nieuwe kabinet flinke het stelsel verbeteren, Bas ter Weel, vicevoorzitter van de werkgroep die dit advies heeft gemaakt, en hoogleraar economie, legt uit in het NOS Radio 1 Journaal.10 juni 2021

 • Onderzoek: financieel directeuren worstelen met duurzaamheid

  Veel financieel directeuren vinden duurzaamheid van belang voor hun organisatie, maar worstelen met de praktische uitvoering ervan. Dat blijkt uit onderzoek uit onderzoek van Hoogleraar Frank Verbeeten, sectie Accounting. RTL, 10 juni 2021.

 • Barbara Baarsma over de economie na corona

  De Nederlandsche Bank en de OESO zijn optimistisch over de economie na de crisis, maar ze hebben wel een paar zorgen. Deze bespreekt het economenpanel, met o.a. Barbara Baarsma. BNR, 7 juni 2021.

 • Nieuwe steun ondermijnt start-ups en stuurt talent verkeerde kant op

  Verlenging van coronasteun is slecht voor het groeipotentieel, doordat het de krapte op de arbeidsmarkt acuut maakt. Dit schrijf Roel Beetsma, hoogleraar Macro & International Economics. FD, 6 juni 2021 (registratie nodig).

 • Volberda in Nieuwsuur over DSM

  'DSM heeft zich steeds afgveraagd: hoe kunnen wij waarde blijven toevoegen? Dat was steenkolen, toen bulkchemie, fijnchemie en nu voeding en gezondheid', zegt hoogleraar Strategy & Innovation Henk Volberda. Nieuwsuur, 2 juni 2021 (vanaf 4.08).

 • Accountants will save the world

  De rapportageplicht van bedrijven dwingt managers om naar de langere termijn te kijken en drijft de gedachte af van onmiddellijk gewin, meent Jan Bouwens.

 • Coronasteun wordt verlengd, 'maar we moeten er een keer mee stoppen'

  Economen adviseren de coronasteun zo snel mogelijk af te bouwen. Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering: 'Als ondernemingen weer kunnen ondernemen, moeten ze hun eigen broek ophouden.' NOS, 27 mei 2021.

 • Zonheuvel TV over sociale innovatie en medezeggenschap

  ABS hoogleraar Henk Volberda noemt de coronacrisis een 'blessing in disguise' is: een afschuwelijke gezondheidscrisis die tegelijkertijd een enorme impuls heeft gegeven aan innovaties in bedrijven. Zonheuvel TV, 27 mei 2021.

 • Woningtekort is helaas geen mening maar realiteit

  De noodzaak om 1 miljoen woningen bij te bouwen wordt betwist. Hetwoningtekort zou een 'opinie' van de bouwlobby zijn. Niets is minder waar, betoogt emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. FD, 26 mei 2021.

 • Nederlandse economie heeft zwaarste periode wel achter de rug

  'Als we het ergste hebben gehad met het virus, dan geldt dat ook voor de economie', aldus ASE-hoogleraar Sweder van Wijnbergen. Nu.nl, 18 mei 2021.

 • Steeds meer sectoren open, maar ondernemers blijven aan het infuus

  'Je hebt een jaar lang alle vernieuwing tegengehouden en het bestaande bestendigd. Zodra de lockdowns zijn opgeheven, moet je bedrijven dwingen zichzelf te bewijzen', aldus Arnoud Boot. Volkskrant, 20 mei 2021.

 • Dit is wat CEO’s moeten weten over de cloud

  'Het is belangrijk dat de CEO direct betrokken is bij belangrijke besluiten over de cloud’, zegt ABS-hooglerar Hans Borgman. 'IT is niet iets dat ergens goedkoop weggestopt moet worden'. MT, 20 mei 2021.

 • Wat is geld?

  In deze BNR podcast vraagt Reinjan Prakke met muntenverzameling onder zijn arm aan muntenkenners wat geld eigenlijk is. Je hoort in deze aflevering o.a. ASE-hoogleraar Aerdt Houben. BNR, 14 mei 2021.

 • Waarom zeer gerespecteerde leiders niet altijd het beste werk leveren

  Uit onderzoek van Balazs Szatmari e.a. blijkt dat de hoge status van een leider onder leeftijdsgenoten geen garantie is voor een positieve uitkomst voor de projecten die ze leiden. Business Insider, 8 mei 2021 (Engels).

 • Persoonlijkheidsdynamiek op de werkplek

  In de Personality Psychology Podcast vertelt Joanna Sosnowska hoe dynamische persoonlijkheidsmodellen helpen de psychologie van de werkplek te begrijpen (in het Engels).

 • Economen adviseren de noodsteun af te bouwen, Kamerleden willen niet stoppen

  Arnoud Boot: 'Zodra de beperkingen sterk verminderen, moeten ondernemers zelf hun broek ophouden. Anders ben je nieuwe ondernemers geweldig aan het benadelen. Zij krijgen geen steun.' NRC, 30 april 2021.

 • Digitale Binnenhof Academy organiseert 2de sessie over de Digitale Economie

  De lezing ging over de digitale economie en de onderliggende digitale infrastructuur. Henk Volberda ging na een korte openingslezing in op vragen van de aanwezige politici. ECP, 26 april 2021.

 • Een focus op minder consumeren vergt een andere aanpak van marketeers

  Hoe komen wetenschappers tot dat ene inzicht dat het verloop van hun carrière bepaalt? Daarover vertellen ze in de rubriek Eureka in het AD, verzorgd door de redactie van New Scientist. Deze keer: Willemijn van Dolen, hoogleraar marketing . New Scientist, 10 april 2021.

 • Formatie is niet altijd gebaat bij openheid

  Te veel transparantie kan lastig zijn wanneer een informateur de collegemogelijkheden verkent. Er kunnen harde woorden vallen, weet hoogleraar Alexander Rinnooy Kan, maar zoals de kabinetsformatie nu verloopt is bijzonder. Binnenlands Bestuur, 9 april 2021.

 • Informatie dierenwelzijn maakt bio-ei populairder

  Wie informatie krijgt over het dierenwelzijn achter het ei, is vaker bereid om bio-eieren te kopen.Dit blijkt uit onderzoek van Radar en de UvA Amsterdam Business School. BIOjournaal, 6 april 2021.

 • Ook bij indexatie waren pensioen­fondsen vol geweest

  Volgens De Nederlandse Bank is de situatie sinds de invoering van de Pensioenwet zo verslechterd dat de meeste fondsen na 2008 de pensioenen niet meer geïndexeerd hebben, schrijft Bernard van Praag. ESB, 26 februari 2021.

 • Wereldwijd treft corona vrouwen harder dan mannen, maar in Nederland valt het mee

  In Nederland zijn veel vrouwen hoogopgeleid. 'Daardoor hebben ze waarschijnlijk vaker werk waarin juist niet veel ontslagen vielen', zegt Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie. Trouw, 2 april 2021.

 • Woningbouw vereist veel meer politieke daadkracht

  Terwijl Den Haag vooral met elkaar bezig is, wacht de rest van Nederland met smart op een doortastend woningmarktbeleid. Daarbij staan meer nieuwbouw, een betere betaalbaarheid van woningen verduurzaming centraal. FD, 29 maart 2021.

 • Als ESG-maatstaf is winst ontijdig en onvolledig

  Hoe goed meet winst de waarde van een bedrijf, vraagt Jan Bouwens zich af. Maakt het winstcijfer ook kinderarbeid of milieuschade zichtbaar? Accountant.nl, 26 maart 2021.

 • Bouwens: controle- en adviespraktijk echt scheiden 'geen goed idee'

  Het echt van elkaar scheiden van controle- en adviesafdelingen binnen accountantskantoren is 'geen goed idee', omdat daarmee de 'natuurlijke interactie' wordt tegengewerkt. De Nederlandse oplossing is daarom verstandiger dan de Britse. Accountant.nl, 17 maart 2021.

 • Incompetentie ondermijnt het draagvlak van de Europese Unie

  Brussel dreigt export van coronavaccins naar Verenigd Koninkrijk te blokkeren, zo bericht het FD, tenzij het VK leveringen naar de EU opschroeft. Wat is er aan de hand? Jan Bouwens schreef een opiniestuk in het FD, 18 maart 2021.

 • 'Big Tech' reguleert zichzelf: door hun werknemers

  Niet de gebruiker maar het schaarse personeel is voor techbedrijven de belangrijkste klant , schrijft hoogleraar accounting Jan Bouwens. FD, 15 maart 2021.

 • Nederland geeft bijna €18 miljard uit aan research & development

  'Meer investeringen zijn nodig in onderzoek en innovatie om ook in nieuwe markten zoals de digitale economie te domineren', aldus Henk Volberda. Consultancy.nl, 10 maart 2021.

 • 3 maal meer pensioenvermogen, maar toch een lager pensioen

  We lijken bezorgder dan ooit over de betaalbaarheid van de pensioenen schrijven Bernard van Praag en Henk Hemmers. MeJudice, 6 maart 2021.