Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english

Economie en Bedrijfskunde in de media

De wetenschappers van Economie en Bedrijfskunde komen regelmatig in het nieuws. Op deze pagina vind je een selectie van recente krantenartikelen, radio- en tv-interviews en video's.
Lees ook onze interne nieuwsberichten.

Resultaten: 1 - 30 van 391
Resultaten: 1 - 30 van 391
 • Innovatie onder druk

  Het publiek zet druk op tekortschietende accountants. Vraag is of de professie onder deze druk wel de goede keuzes maakt, schrijft hoogleraar Accounting Jan Bouwens, 22 juli 2021.

 • Finance wordt om leiderschap gevraagd – en grijpt die rol

  Frank Verbeeten, hoogleraar Accounting, stelde tijden Workday Elevate, een online event, dat finance meer en meer het podium pakt. De belangrijkste driver van die ontwikkeling? Digitale technologie, aldus Verbeeten. Executive Finance, 22 juli 2021.

 • De lage rente van de ECB is onverantwoord

  Tijdelijke inflatie is geen probleem, maar het beleid van de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat die langdurend wordt, schrijft ASE-hoogleraar Sweder van Wijnbergen. NRC, 20 juli 2021.

 • Recordaantal overnames, investeerders vechten om Nederlandse bedrijven

  Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie vermoedt een inhaaleffect. 'Vorig jaar gaven investeerders veel minder uit omdat corona de economie in grote onzekerheid stortte.' De Stentor, 16 juli 2021.

 • Wordt de huizenmarkt ooit weer eerlijk?

  Duidelijke regels rond het verkoopproces kan het vertrouwen in de woningmarkt vergroten, zegt hoogleraar woningmarkt Marc Francke. Het biedingsproces uitbesteden kan volgens hem leiden tot een transparanter woningmarkt. RTL Nieuws, 14 juli 2021.

 • Beleggingsstop voor ABP in de fossiele industrie helpt klimaat niet

  Ambtenaren eisen dat het ABP beleggingen in fossiele industrie beëindigt om vergroening te versnellen. Maar dat zal het tegengestelde effect sorteren., schrijft Jan Bouwens in het NRC op 8 juli 2021.

 • 'Nederland moet keuze maken over EU-beleid en ophouden met zwabberen'

  Volgens hoogleraar Roel Beetsma, voorzitter van de 'Commissie Europese Economie', maakt Nederland zichzelf kwetsbaar. 'Als je in onderhandelingen steeds van positie verandert, weten anderen dat je dus over te halen bent', zegt hij. NRC, 8 juli 2021.

 • Is het echt zo slecht gesteld met het vestigingsklimaat in Nederland?

  Hoe aantrekkelijk is ons land nog voor bedrijven om zich te vestigen? Werkgevers en gemeenten maken zich daar zorgen over. Het staat er niet zo beroerd voor als geschetst wordt, zeggen experts, waaronder hoogleraar Henk Volberda. Spraakmakers, 6 juli 2021.

 • Meer landen gaan multinationals belasten

  'Landen zijn creatief in hun wetgeving. Zo belast Nederland innovatieopbrengsten lager. De vraag is of dat zo mag blijven', zegt Edwin Heithuis, ASE-hoogleraar fiscale economie. NOS, 2 juli 2021.

 • Woningmarkt bepleit tuchtrecht voor makelaars

  Makelaar een beschermd beroep maken zou kunnen helpen, maar daar kleven ook nadelen aan, vindt o.a hooglerar woningmarkt Marc Francke. Architectenweb, 2 juli 2021.

 • Wie heeft de macht over het nieuwe geld?

  Wat zijn de kansen en de risico’s van het nieuwe geld en waar ligt de macht? Dat en meer in deze aflevering van Het Nieuwe Geld, met o.a. ABS-hoogleraar Arnoud Boot. BNR, 2 juli 2021.

 • AI toont aan welke productfoto we interessanter vinden

  ABS-promovendus Gijs Overgoor onderzocht de aantrekkelijkheid van visuele content en hoe kunstmatige intelligentie gebruikt kan worden om dit te analyseren. Emerce, 2 juli 2021.

 • Als RTL en Talpa fuseren, zijn vrijwel alle commerciële tv-zenders in handen van 1 bedrijf

  Een essentiële vraag is welke markt mededingingsautoriteit ACM als de relevante definieert voor de fusie, zegt hoogleraar economie Maarten Pieter Schinkel. 'Ik lees dat John de Mol voordelen ziet in de internationale strijd met Google, Facebook en Netflix.' NRC, 22 juni 2021.

 • Coronacrisis? De bedrijven uit de MT500 houden hun reputatie recht overeind, met ASML voorop

  Ook in de crisis hielden grote Nederlandse bedrijven het vertrouwen van hun zakelijke klanten. Dat bewijst de MT500, het jaarlijkse reputatieonderzoek van MT/Sprout, uitgevoerd door het Amsterdam Centre for Business Innovation o.l.v. Hoogleraar Henk Volberda. MT, 24 juni 2021.

 • CPB ziet economie opveren: laat dat herstelplan dus maar zitten

  'Het laatste wat nodig is, is een herstelplan', zegt hoogleraar economie Arnoud Boot aan de Universiteit van Amsterdam. 'Daarvan raakt de economie alleen maar oververhit.' Het Parool, 22 juni 2021.

 • 'Met ons pensioensysteem doen we onszelf en anderen tekort'

  Arnoud Boot, hoogleraar Corporate Finance en Financiële Markten, pleit al sinds de jaren 90 voor meer omslag. 'Onder economen speelt het evenwicht tussen omslag en kapitaaldekking al heel lang’, zegt hij. Follow the Money, 22 juni 2021.

 • Proefschrift Quinten Meertens: doorbraak in het denken over bias

  'Een doorbraak in het denken over bias’, zo luidde de reactie van hoogleraar Jaap van den Herik (Universiteit Leiden) op het proefschrift 'Misclassification Bias in Statistical Learning' van ASE-promovendus Quinten Meertens. CBS, 17 juni 2021.

 • Als Ronaldo geen cola wil, kelderen de aandelen, of niet?

  Bedrijven hebben het idee dat als die sterren een merk omarmen, hun volgers dat dan ook doen.’ Volgens Willemijn van Dolen is dat idee mogelijk wel op z’n retour. 'Je kunt je afvragen of dat nog zo effectief blijft als we weten dat zo’n sponsordeal betaald is.' Volkskrant, 16 juni 2021.

 • Exit uit de coronasteun lukt alleen via het stimuleren van de productiviteit

  Met subsidiëring van bedrijven houdt de overheid innovatie tegen. Voorkom dat bedrijven afwachtend naar de overheid kijken, betoogt Arnoud Boot. NRC, 10 juni 2021.

 • Accountants will save the world

  De rapportageplicht van bedrijven dwingt managers om naar de langere termijn te kijken en drijft de gedachte af van onmiddellijk gewin, meent Jan Bouwens. Accountant, 4 juni 2021.

 • ‘Nieuw pensioenstelsel is goed begin, maar we zijn er nog lang niet’

  'Je kunt de pensioenopbouw in theorie nog zo goed hebben geregeld, maar als mensen geen werk hebben, dan bouwen ze ook geen pensioen op', zegt Casper van Ewijk, emeritus-hoogleraar macro-economie. InFinance, 10 juni 2021.

 • Kinderopvang moet eenvoudiger, adviseert de SER

  Na het toeslagen-debacle moet het nieuwe kabinet flinke het stelsel verbeteren, Bas ter Weel, vicevoorzitter van de werkgroep die dit advies heeft gemaakt, en hoogleraar economie, legt uit in het NOS Radio 1 Journaal.10 juni 2021

 • Onderzoek: financieel directeuren worstelen met duurzaamheid

  Veel financieel directeuren vinden duurzaamheid van belang voor hun organisatie, maar worstelen met de praktische uitvoering ervan. Dat blijkt uit onderzoek uit onderzoek van Hoogleraar Frank Verbeeten, sectie Accounting. RTL, 10 juni 2021.

 • Barbara Baarsma over de economie na corona

  De Nederlandsche Bank en de OESO zijn optimistisch over de economie na de crisis, maar ze hebben wel een paar zorgen. Deze bespreekt het economenpanel, met o.a. Barbara Baarsma. BNR, 7 juni 2021.

 • Nieuwe steun ondermijnt start-ups en stuurt talent verkeerde kant op

  Verlenging van coronasteun is slecht voor het groeipotentieel, doordat het de krapte op de arbeidsmarkt acuut maakt. Dit schrijf Roel Beetsma, hoogleraar Macro & International Economics. FD, 6 juni 2021 (registratie nodig).

 • Volberda in Nieuwsuur over DSM

  'DSM heeft zich steeds afgveraagd: hoe kunnen wij waarde blijven toevoegen? Dat was steenkolen, toen bulkchemie, fijnchemie en nu voeding en gezondheid', zegt hoogleraar Strategy & Innovation Henk Volberda. Nieuwsuur, 2 juni 2021 (vanaf 4.08).

 • Coronasteun wordt verlengd, 'maar we moeten er een keer mee stoppen'

  Economen adviseren de coronasteun zo snel mogelijk af te bouwen. Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering: 'Als ondernemingen weer kunnen ondernemen, moeten ze hun eigen broek ophouden.' NOS, 27 mei 2021.

 • Zonheuvel TV over sociale innovatie en medezeggenschap

  ABS hoogleraar Henk Volberda noemt de coronacrisis een 'blessing in disguise' is: een afschuwelijke gezondheidscrisis die tegelijkertijd een enorme impuls heeft gegeven aan innovaties in bedrijven. Zonheuvel TV, 27 mei 2021.

 • Woningtekort is helaas geen mening maar realiteit

  De noodzaak om 1 miljoen woningen bij te bouwen wordt betwist. Hetwoningtekort zou een 'opinie' van de bouwlobby zijn. Niets is minder waar, betoogt emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. FD, 26 mei 2021.

 • Nederlandse economie heeft zwaarste periode wel achter de rug

  'Als we het ergste hebben gehad met het virus, dan geldt dat ook voor de economie', aldus ASE-hoogleraar Sweder van Wijnbergen. Nu.nl, 18 mei 2021.