Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.
Professor Ralph Weijers, directeur van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde, geeft in Technisch Weekblad commentaar op de Nederlandse deelname aan de bouw en het beheer van de Square Kilometre Array (SKA), de grootste radiotelescoop ter wereld.
OneWorld heeft een uitgebreid interview met Wim Sinke, hoogleraar bij het Van der Waals-Zeeman Instituut voor experimentele natuurkunde, over de mogelijkheden van zonne-energie voor de Nederlandse energietransitie.
Nederland kan wat betreft haar kunstmestgebruik zelfvoorzienend zijn indien fosfor vanuit de beoogde 'stadsmijnen' wordt teruggewonnen en efficiënt gerecycled. Dat blijkt uit onderzoek van Marissa de Boer van het Van 't Hoff Institure for Moleculair Sciences (HIMS), die vrijdag 25 januari promoveerde. Vakwebsite AgriHolland bericht over haar onderzoek.
De Volkskrant spreekt met Cees Snoek, hoogleraar intelligente sensorische informatiesystemen, over slimme beveiligingscamera's.
Rens Bod, hoogleraar Computational & Digital Humanities, heeft een nieuw boek uit: Een wereld vol patronen. De Volkskrant en Trouw bespreken het boek allebei erg positief op hun wetenschapspagina's.
In de vroege ochtend van 21 januari was er een maansverduistering te zien. Het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrekunde hield een publieksevenement; Nu.nl kwam langs om de maan te filmen via de aanwezige telescopen (de beelden in het begin van de video).
De Volkskrant heeft in de weekendbijlage een groot achtergrondartikel rondom de lessen die we hebben geleerd nu er een paar duizend exoplaneten zijn ontdekt. Een van de sterrenkundigen die zij spraken is Carsten Dominik van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde.
Nu.nl sprak met meerdere sterrenkundigen over het probleem van ruimtepuin. Onder hen is Lucas Ellerbroek van UvA's Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde.
Een team sterrenkundigen van onder meer de UvA wist de ontwikkeling van een stervende ster vanaf de vroegste momenten in beeld te brengen. Hun ontdekking verscheen in vakblad Nature. KIJK schrijft erover en sprak Lex Kaper, een van de betrokken onderzoekers van het UvA Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde.
Professor Khalil Sima'an van het Institute for Logic, Language and Computation ontwikkelde een nieuwe techniek om datasets voor vertaalmachines te selecteren. Het nieuws dat zijn techniek is geïmplementeerd door denktank TAUS werd opgepikt door het weblog Science|Business.
De derde afdeling van de reeks 'De Toekomst' in het programma DWDD University ging over informatie. Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan de UvA, was een van de gastsprekers. De aflevering is online terug te zien.
Veel media berichten over het nieuws dat de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht de handen ineen slaan met de politie in het Nationaal Politielab AI. Een kleine selectie uit de berichtgeving.
Kunnen speciale filters voor de wasmachine voorkomen dat bij het wassen microplastics meekomen en in het milieu belanden? Annemarie van Wezel, hoogleraar Environmental Ecology en directeur van het Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics, geeft in Trouw commentaar op deze kwestie.
Kan ons hart zichzelf repareren met behulp van stamcellen? Volgens de laatste inzichten bestaan deze hartstamcellen waarschijnlijk toch niet. Celbioloog Renée van Amerongen van het Swammerdam Institute for Life Sciences geeft in De Volkskrant commentaar op de kwestie.
Astronomen toonden aan dat witte dwergen, sintels van opgebrande sterren, vóór hun ‘dood’ kristalliseren tot solide bollen. Staat dat lot ook onze zon te wachten? Magazine KIJK vroeg het aan Silvia Toonen van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde.
Het platform Energienieuws sprak Bob van der Zwaan, hoogleraar Sustainable Energy Technology aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, over een recent verschenen EU-rapport over decarbonisatie. Van der Zwaan leverde een aanzienlijke bijdrage aan dit rapport.
Met behulp van ruimtetelescoop TESS speuren sterrenkundigen naar exoplaneten. Onlangs is voor de derde keer met deze telescoop een exoplaneet ontdekt. Mathieu Renzo van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde voorziet deze vondt in het blad KIJK van commentaar.
Jasen Hassels van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde sprak met meerdere media over het nieuws dat er een mysterieuze tweede type bron van radioflitsen is waargenomen.
Deze week is Kartien Keune van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) en het lab van ditzelfde instituut te zien in twee televisieprogramma's. In de aflevering 'Het geheim van de asperges' van Het geheim van de Meester (dinsdag 8 januari, NPO 2) wordt een schilderij van Adriaen Coorte geanalyseerd in het HIMS lab. In een uitzending van Het Klokhuis over het restaureren van schilderijen (woensdag 9 januari, NPO 3) zijn Katrien en het lab ook te zien en te horen. Beide afleveringen zijn achteraf terug te zien via de websites van de programma's.
Op nieuwjaarsdag bracht de ruimtesonde New Horizons een flitsbezoek aan Ultima Thule, een langwerpig sneeuwpop-vormig object in de Kuipergordel. Astronoom Carsten Dominik van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde sprak met Kennislink over het belang van dit bezoek.
Dagblad De Telegraaf besteed aandacht aan de flitsende carriere van Selma de Mink van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde. Dit naar aanleiding van haar benoeming tot lid van de Jonge Akademie van de KNAW.
Het Leidsch Dagblad besteed in een kort nieuwsartikel aandacht aan onderzoek onder leiding van Peter Schall van het Institute of Physics naar nucleatie, het samenklonteren van gas- tot vloeistofdeeltjes.