Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Activiteiten voor middelbare scholen

Faculteit Maatschappij en Gedrag

De Faculteit Maatschappij en Gedrag van de Universiteit van Amsterdam organiseert activiteiten speciaal voor 4 en 5-VWO’ers. Met deze activiteiten laten we scholieren op een leuke en interactieve manier kennis maken met onze vakgebieden en met de universiteit en het studentenleven in het algemeen.

 • Onderzoeker voor een dag

  Tijdens ‘Onderzoeker voor een dag’ ontvangen we leerlingen op de Roeterseiland campus en laten we ze zelf onderzoek doen. Samen met onze wetenschappers, schetsen we een herkenbaar en behapbaar maatschappelijk probleem (onderzoeksvraag)  waarmee de leerlingen aan de slag kunnen.

  Het probleem sluit aan bij sociale en gedragswetenschappen en is te onderzoeken op de campus. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeksvragen als: ‘hoe kom ik van mijn slechte gewoontes af?’ en ‘functioneer je minder goed in de maatschappij als je dagelijks blowt?’

  'Korte uitleg over methodes door wetenschapper en een rondleiding door studenten'

  Voordat leerlingen hiermee aan de slag gaan, krijgen ze een korte uitleg over verschillende onderzoeksmethoden door een wetenschapper en een rondleiding van onze studenten over de campus. De studenten laten de werkplekken zien waar de scholieren straks hun onderzoek kunnen uitwerken, waar de bibliotheek is, hoe de wifi werkt etc.

  Gedurende de rondleiding vertellen studenten ook over hun ervaringen, lievelingsplekjes op de campus en de hotspots in Amsterdam. Daarna gaan de leerlingen aan de slag en kunnen dan bijvoorbeeld literatuuronderzoek doen of enquêtes afnemen op de campus.

  Aan het eind van de dag bespreken zij hun onderzoeksresultaten met de wetenschapper.

  Studiekeuzevoorlichting

  Tijdens de activiteit ‘Onderzoeker voor een dag’ krijgen de scholieren ook een introductie in sociale en gedragswetenschappen waar ze meer leren over de vakgebieden en opleidingen aan de faculteit Maatschappij & Gedrag. Waar houden onze wetenschappers zich mee bezig? Welke opleidingen bieden we en wat zijn de loopbaanperspectieven daarvan? Wat voor betekenis hebben onze onderzoeken voor de samenleving?

  Aan het einde van de dag krijgen de leerlingen een leuke goodiebag mee naar huis met een gadget en informatie over studiekeuze voor henzelf en hun ouders.

  Praktische zaken

  De activiteit vindt plaats op de Roeterseiland campus. De dag start rond 9.30 uur en is afgelopen rond 15 uur. Er is ruimte voor 2 á 3 klassen (4 of 5 VWO) per keer (hoeft niet van één middelbare school te zijn, maar kan uiteraard wel).

  Het is de bedoeling dat de school zelf voor vervoer van en naar de universiteit zorgt of de leerlingen met het OV laat reizen. Er zijn geen kosten aan de activiteit verbonden en koffie/thee en lunch zijn inbegrepen.

  Data academisch jaar 2019 – ‘20

  De activiteit vindt dit academisch jaar plaats op:

  • donderdag 5 maart 2020
  • donderdag 26 maart 2020
  • woensdag 27 mei 2020
  • woensdag 17 juni 2020

  Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Wil je langskomen met een klas?
  Mail dan naar: r.clayton@uva.nl

 • Workshop academische vaardigheden & profielwerkstukbegeleiding

  Voor deze activiteit ontvangen we leerlingen op onze Roeterseiland campus voor een interactieve workshop over academische vaardigheden. We leggen tijdens deze workshop uit wat een zogenaamde onderzoekscyclus is, hoe bronvermelding werkt, welke onderzoeksmethoden je allemaal kunt gebruiken en we gaan in op wat leerlingen kunnen verwachten tijdens hun eerste jaar aan de universiteit.

  Als deelnemende leerlingen al aan de slag moeten met hun profielwerkstuk, dan behandelen we ook deze; bijvoorbeeld door een brainstorm over onderwerpen die je kunt kiezen of hoe je een onderzoeksvraag kunt verzinnen. 

  Rondleiding

  Tijdens dit programma geven onze studenten de leerlingen ook een rondleiding over het FMG gedeelte van de campus. De studenten laten bijvoorbeeld de werkplekken, de bibliotheek, de kantine en de studentencafé’s zien.

  Vaak vinden de middelbare scholieren de rondleiding laagdrempelig en hebben het gevoel dat ze vrij hun vragen kunnen stellen (bijv. over studieverenigingen, studie-gerelateerde vragen etc..)

  Studiekeuzevoorlichting

  Een ander onderdeeel van de workshop is een introductie in sociale en gedragswetenschappen waar de scholieren meer leren over de vakgebieden en  opleidingen aan de faculteit Maatschappij & Gedrag. Waar houden onze wetenschappers zich mee bezig? Welke opleidingen bieden we en wat zijn de loopbaanperspectieven daarvan? Wat betekenen onze onderzoeken voor de samenleving?

  Aan het eind van de dag krijgen de leerlingen een leuke goodiebag mee naar huis met een gadget en informatie over studiekeuze voor henzelf en hun ouders.

  Praktische zaken

  De activiteit vindt plaats op de Roeterseiland campus. De dag start rond 9.30 uur en is afgelopen rond 15 uur. Er is ruimte  voor 2 á 3 klassen (4 of 5 VWO) per keer (hoeft niet van één middelbare school te zijn, maar kan uiteraard wel).

  Het is de bedoeling dat de school zelf voor vervoer van en naar de universiteit zorgt of de leerlingen met het OV laat reizen. Er zijn geen kosten aan de activiteit verbonden en koffie/thee en lunch zijn inbegrepen.

  Data academisch jaar 2019 – ‘20

  De activiteit vindt dit academisch jaar plaats op:

  • donderdag 18 juni 2020
  • donderdag 25 juni 2020

  Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Wil je langskomen met een klas?

  Mail dan naar: r.clayton@uva.nl.

 • Workshop (online): Literatuur zoeken voor het profielwerkstuk

  Tijdens deze online workshop via Teams worden leerlingen op weg geholpen met hun zoektocht naar literatuur voor hun profielwerkstuk. Vaak zien leerlingen op tegen deze klus en is het lastig te bepalen hoe en waar te beginnen met zoeken.

  De workshop gaat in op het gebruik van zoektermen, Google en andere databanken, de verschillende typen publicaties etc.

  De leerlingen komen tot het opzetten van een zoekstrategie en hierdoor tot relevantere zoekresultaten.

  Aan de hand van cases uit de Maatschappij- en Gedragswetenschappen worden leerlingen meegenomen in het zoekproces waarbij de informatiespecialisten van onze Universiteitsbibliotheek klaar staan om alle vragen van de leerlingen te beantwoorden.

  Duur: 1,5 uur
  Data: in overleg in de periode april/mei/juni
  Meer informatie & inschrijven: r.clayton@uva.nl

 • Interactieve digitale ‘roadshow’ voor leerlingen vanaf 4 VWO

  De Landelijke Verkiezingen 2021: hoe worden politieke voorkeuren beïnvloed?

  De verkiezingen komen eraan! Verkiezingen zijn een belangrijk moment voor de democratie, want met onze stem hebben we invloed op de toekomst en op wie ons land gaat besturen. Maar hoe kom je tot je keuze wat te stemmen? Er is nogal wat keuze in Nederland. Voor jongeren is het belangrijk te begrijpen hoe ons stemgedrag en politieke voorkeuren worden beïnvloed. Want al mogen ze nu nog niet zelf stemmen, jongeren houden zich wel degelijk met politieke onderwerpen bezig en hebben straks natuurlijk wel een stem.

  De Faculteit Maatschappij & Gedrag biedt daarom samen met de onderzoeksgroep Politieke Communicatie een interactief lesprogramma aan voor leerlingen vanaf 4 VWO.

  Format van het programma

  In dit online programma worden de laatste wetenschappelijk inzichten gedeeld over de beïnvloeding van politieke voorkeuren: door traditionele en nieuwe media, je vrienden en omgeving, politieke campagnes, kieswijzers, Zondag met Lubach, fakenews etc.

  Het 45-minuten durende programma bestaat uit een introductiefilm waarin de leerlingen een aantal onderwerpen krijgen uitgelegd en vast geprikkeld worden met vragen, gevolgd door een live online sessie met een Politieke Communicatiewetenschapper. De wetenschapper zal vragen van leerlingen beantwoorden, zelf ook vragen stellen en met hen in discussie gaan. Gezien de huidige omstandigheden bieden we dit programma online via Zoom aan.

  Een vergelijkbaar programma in aanloop naar de verkiezingen in 2017 werd met groot enthousiasme ontvangen door leerlingen en leerkrachten.

  Aanmelden

  Helaas is de aanmedling nu gesloten.