Faculteit Maatschappij & Gedrag
U kunt op verschillende manieren samenwerken met FMG wetenschappers. Hieronder vindt u een aantal concrete mogelijkheden. Voor vragen over deze en andere mogelijkheden, kunt u contact met ons opnemen. Zie ook de voorwaarden voor samenwerking die door de UvA zijn opgesteld.
In deze samenwerkingsvorm bent u een partner in het wetenschappelijk onderzoek en:
Bij deze vorm van samenwerken schakelt u wetenschappelijk experts in om op een specifiek vraagstuk advies uit te brengen. Dit kan zowel een eenmalig en kortdurend advies zijn als een meer structureel en langlopend traject. De expert analyseert de adviesvraag en streeft naar een voor de partner bruikbaar resultaat.
Een leerstoel is in het academisch spraakgebruik een hoogleraarspost, bekleed door een hoogleraar. De hoogleraar bekleedt een leerstoel met een bepaalde leeropdracht, het onderwerp of vak waarin hij of zij geacht wordt onderwijs te geven en onderzoek te doen. Een bijzondere leerstoel is een tijdelijke hoogleraarplaats (meestal voor een dag in de week) die door een externe instantie aan een universiteit wordt aangeboden met als doel een bepaald onderwerp wetenschappelijk op de kaart te zetten. Die instantie betaalt het salaris van de bijzondere hoogleraar. Een organisatie komt meestal met een voorstel bij de faculteit, die bekijkt vervolgens of de voorgestelde leerstoel een aanvulling is op het bestaande curriculum. Als alles in orde is, wordt de stoel gevestigd en mag de organisatie een voordracht doen.
Het is ook mogelijk een leerstoel te sponsoren. Dit is vooral bedoeld voor maatschappelijke instanties (ook bedrijven) die niet zozeer een bepaald thema wetenschappelijk op de kaart willen zetten, maar die in eerste instantie nauwer betrokken willen worden bij het wetenschappelijk onderzoek in een bepaald vakgebied aan onze faculteit. Er bestaat dan de mogelijkheid een leerstoel te sponsoren.
Hier vindt u meer informatie over beide vormen van leerstoelen.
Voor organisaties is wetenschappelijk kennis an sich niet altijd makkelijk te implementeren. Deze kennis zal dan eerst naar een product moeten worden omgezet die past bij een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe methode voor het onderwijs, een online applicatie om gezondheid te verbeteren, of nieuwe therapie voor angstbehandeling. Dit noemen we ook wel de valorisatie van kennis. Als organisatie kunt u de wens voor specifiek op uw praktijk toegepaste kennis met ons bespreken.
Aan onze faculteit vindt u verschillende labfaciliteiten die ook door uw organisatie in kan worden gehuurd. Dit zijn:
Slaaplab: In dit lab wordt slaap- en droomonderzoek gedaan, en wordt onder andere de breinactiviteit tijdens de slaap gemeten.