Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het schoonmaken van schilderijen heeft als doel te zorgen dat ze er presentabel uitzien en zo lang mogelijk stabiel blijven. Voor het verwijderen van verouderd vernis worden vaak organische oplosmiddelen zoals alcohol of aceton gebruikt. Dit heeft echter verschillende nadelen. Zo is bekend dat het kan zorgen voor een toename in broosheid van de verf, de extractie en verplaatsing van verfcomponenten, en in sommige gevallen het versnellen van chemische reacties in de verf.

Detail Summary
Datum 2 juli 2020
Tijd 12:00

Om de risico's van het gebruik van organische oplosmiddelen tijdens het schoonmaakproces te kunnen inschatten, is een methode vereist die de risico's uitdrukt in meetbare parameters. Lambert Baij stelde op basis van experimenten een model op om te kunnen uitrekenen hoe snel bepaalde organische oplosmiddelen doordringen in verouderde olieverf. Ook onderzocht hij chemische reacties die leiden tot een toename van de transparantie van een verflaag, korstvorming op het oppervlak, het uitbraken van puisterige kraters binnenin de verf en het afbladderen van verflagen. Tot slot vergelijkt hij manieren van oplosmiddelen aanbrengen en ontwikkelde een methodologie om oplosmiddelen binnenin de verf kwantitatief te detecteren.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. C.L.M. Baij: A Molecular Perspective on the Cleaning of Oil Paintings. Promotoren zijn prof. dr. P.D. Iedema en dr. K. Keune. Copromotor is dr. J.J. Hermans.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

Download de samenvatting (pdf, 5 p.)