Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein kan beweging in een zwaartekrachtsveld volledig beschrijven. Een grondig begrip van de zwaartekracht ontbreekt ons echter. Een ander natuurkundig onderwerp waarvan ons begrip niet volledig is, beschrijft de interacties van elementaire deeltjes bij extreem hoge dichtheden, die op grotere schaal het verband tussen druk, dichtheid en temperatuur bepalen. De wiskundige formulering van dit verband is de toestandsvergelijking, waarvoor verschillende modellen bestaan, en waarmee we bijvoorbeeld de massa en straal van compacte sterren kunnen voorspellen.

Detail Summary
Datum 22 juni 2020
Tijd 13:00

Marieke van Doesburgh gebruikt alle beschikbare data van een selectie dubbelstersystemen met zwarte gaten of neutronensterren uit het archief van de Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) missie en vergelijkt we QPO frequenties en frequentierelaties van deze dubbelsterren om relativistische QPO modellen en modellen voor de toestandsvergelijkingen van neutronensterren te toetsen.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Mw. M.J. van Doesburgh: A Comparative Analysis of QPO Frequencies and Frequency Relations in Neutron Star and Black Hole Low Mass X-ray Binaries. Promotor is prof. dr. M.B.M. van der Klis.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

Download de samenvatting (pdf, 4 p.)