Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In de Verenigde Staten was en is de privacy van burgers versus de nationale veiligheid (en het bijbehorende inlichtingenwerk) een sterk gepolitiseerd onderwerp. Erik Olsen onderzoekt hoe inlichtingendiensten Amerikaanse burgers afluisterden, en hoe, in de jaren zeventig, deze afluisterpraktijk werd gereguleerd en gecontroleerd door het Amerikaanse Congres. In deze periode ging de discussie tussen wetgever en publiek steeds over de vraag wat de beste balans is tussen de behoeften van de inlichtingendiensten om bedreigingen voor het land te onderzoeken (en ertegen op te treden) en het recht van burgers om gevrijwaard te blijven van het schrikbeeld van alomtegenwoordig toezicht.

Detail Summary
Datum 25 juni 2020
Tijd 13:00

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. E.A Olsen: Privacy, Wiretapping and the Citizen: Congress’ Battle to Set Legal Boundaries on Government Wiretapping in the 1970s. Promotor is prof. dr. R.V.A. Janssens. Copromotor is dr. E.F. van de Bilt.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

Download de samenvatting (pdf, 4 p.)