Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Om efficiënt hernieuwbare brandstoffen en energiedragers te produceren, moeten moleculen chemische reductie ondergaan. Reductiereacties voor brandstofproductie zijn bijvoorbeeld proton-reductie (dat waterstof als chemische brandstof producteert) en CO2-reductie (dat koolstofgebasseerde brandstoffen zoals CO, methanol en mierenzuur mogelijk maakt). Als er iets chemisch gereduceerd wordt, moet er ook iets geoxideerd worden. Omdat water zoveel voorkomt op aarde, wordt algemeen aangenomen dat de grootschalige oxidatie van water een vereiste is voor grootschalige energieopslag.

Detail Summary
Datum 29 juni 2020
Tijd 16:00

Door een geschikte chemische katalysator te gebruiken tijdens de reductiereacties, is het mogelijk minder energie te verspillen, waardoor effectief meer energie wordt opgeslagen. Joeri Hessels onderzoekt waarom tweede en derde rij-overgangsmetalen beter presteren dan eerste rij-overgangsmetalen en welke effecten invloed hebben op de minimale overpotentiaal waarop de katalysator werkt.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. J. Hessels: Rational Design of Molecular Water Oxidation Catalysts. Promotor is prof. dr. J.N.H. Reek. Copromotor is dr. R.J. Detz.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

Download de samenvatting (pdf, 10 p.)