Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Heiligt het doel de middelen of is het middel erger dan de kwaal? En wanneer een politieagent kiest voor ongeoorloofde middelen, ligt dat dan aan hem of aan de context van zijn werk. Deze kwestie staat in de politieliteratuur bekend als het ‘Dirty Harry’-probleem, naar de gelijknamige film uit begin Jaren '70 over de fictieve politieagent Harry Callahan. Wever beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling die de Nederlandse drugsbestrijding tussen 1961 en 2011 doormaakte, de problemen van die tijd en trekt zeven lessen. Hij keek niet alleen naar de drugsbestrijding zelf, maar ook naar de ontwikkeling van de recherche, de politie, de aanpak van de georganiseerde (drugs)criminaliteit en het drugsbeleid. Is het gebruik van ongeoorloofde middelen alleen de politieagent aan te rekenen of zijn het de omstandigheden die hem daartoe dwingen?

Detail Summary
Datum 30 juni 2020
Tijd 11:00

Lees ook het volledige persbericht.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. J.C. Wever: Geschiedenis van de Nederlandse drugsbestrijding (1961-2011): Het Dirty Harry probleem. Promotor is prof. dr. J.C. Kennedy. Copromotor is dr. A.J.J. Meershoek.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.