Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Onderwijs in collegejaar 2021/2022

Veelgestelde vragen

Onderwijs op de campus: wie, wat en hoe

 • Kan al het onderwijs weer op de campus plaatsvinden?

  Onderwijs kan weer op de campus plaatsvinden. We blijven extra hygiënemaatregelen nemen. Zoals maximale ventilatie, extra schoonmaakwerkzaamheden en ontsmettingsmogelijkheden.

  Geef elkaar de ruimte als dat kan en respecteer elkaars zorgen en grenzen. Ook blijft het verstandig je te houden aan de basisregels. Bekijk hier nog eens alle basisregels op een rij.

 • Wat is er bekend over onderwijs in het vierde blok en verder?

  De grotere colleges mogen weer op de campus plaatsvinden, net als grotere bijeenkomsten. Oraties, promoties, lezingen en debatten kunnen weer plaatsvinden in grote zalen.

  De ambitie is om op zo'n kort mogelijke termijn gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden. 

  Voor het onderwijs in het huidige blok zijn de roosters al gemaakt en zullen opleidingen bekijken of het mogelijk is locaties te wisselen of online colleges direct om te zetten naar de campus. Hou hiervoor je rooster en Canvas in de gaten. In de voorbereiding voor blok 5 wordt geen rekening meer gehouden met beperkende maatregelen voor onderwijs op locatie. 

 • Voor studenten: Ben ik verplicht om naar de campus te komen als mijn opleiding dat van me vraagt?

  De normale aanwezigheidsplicht geldt, ook voor buitenlandse studenten. Alleen in bijzondere gevallen zoals buitenlandse studenten die vanwege reisbeperkingen niet naar Amsterdam mogen komen, of als je niet naar de campus wil of kan komen vanwege een quarantaineplicht, een persoonlijke kwetsbare situatie of een kwetsbare thuissituatie, kun je contact opnemen met je opleiding om een oplossing te zoeken.  

  We komen studenten en medewerkers die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen tegemoet. We vragen leidinggevenden en opleidingen hier coulant mee om te gaan. De opleiding is verantwoordelijk voor het organiseren van een (alternatief) studieprogramma. 

 • Voor medewerkers: Hoe zit het met het thuiswerkadvies?

  We kunnen weer op de campus werken. De UvA wil hybride werken blijvend faciliteren. Kijk op uva.nl/hybridewerken voor tips, handvatten en het beleid van de UvA hierover. 

  Wat als je niet naar de campus wil of kan komen?

  Als je niet naar de campus wil of kan komen vanwege een quarantaineplicht, een persoonlijke kwetsbare situatie of een kwetsbare thuissituatie, kun je contact opnemen met je opleiding om een oplossing te zoeken.  

  We komen studenten en medewerkers die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen tegemoet. We vragen leidinggevenden en opleidingen hier coulant mee om te gaan. De opleiding is verantwoordelijk voor het organiseren van een (alternatief) studieprogramma. 

  De Arbo-arts kan na overleg met je leidinggevende om advies worden gevraagd. Een hogere leidinggevende of decaan/directeur beslist uiteindelijk wat de beste oplossing is.

 • Moet ik een vaccinatiebewijs of testuitslag laten zien als ik naar de campus kom?

  Wij hopen dat iedereen die aan de UvA studeert en werkt ervoor kiest om zich te laten vaccineren, maar het blijft een vrije keuze. Een vaccinatiebewijs zullen wij dus niet vragen. Ook een negatief testbewijs wordt niet gevraagd. We gaan ervanuit dat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt om verdere besmettingen tegen te gaan. Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe een (zelf) test.

 • Waar vind ik meer informatie over proctoring?

  Voor tentamens waar geen alternatief voor is wordt online proctoring, het surveilleren van online tentamens, ingezet binnen de UvA. Op deze manier kunnen tentamens voor grote groepen op afstand plaatsvinden en kan studievertraging worden voorkomen.

Niet naar de campus kunnen komen

Andere vragen

 • Gelden er in 2022-2023 nog verzachtende maatregelen voor studenten die zich willen aanmelden voor een nieuwe opleiding?

  Ook in het academische jaar 2022-2023 mogen studenten die hun opleiding door corona(maatregelen) niet hebben kunnen afmaken, zich alsnog inschrijven voor een bachelor of master. Net als in andere jaren is de richtlijn dat de vertraging in de bachelor niet meer dan 15 studiepunten mag zijn, omdat er anders geen studeerbaar programma overblijft (er moeten dan te veel punten in de masterfase worden behaald). De uitzondering geldt niet voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

  De zogenoemde ‘voorwaardelijke toekenning’ geldt alleen voor studenten met een vooropleiding uit de EER. Voor studenten met een vooropleiding uit niet EER-landen blijft de normale toekenning gelden.

  Meer informatie
  UvA-opleidingen communiceren zo snel mogelijk naar aankomende studenten welke precieze voorwaarden per opleiding gelden en hoe inschrijving werkt.

 • Wordt het BSA voor studiejaar 2021-2022 verlaagd?

  De UvA heeft besloten het Bindend Studieadvies (BSA) ook dit jaar te verlagen.  

  Wat betekent dit in de praktijk? 

  • Doe je een voltijdsstudie en haal je 6 EC minder dan de BSA-norm van je opleiding, dan kan je alsnog inschrijven voor het volgend studiejaar. 
  • Ook voor deeltijdopleidingen wordt de BSA-norm met 6 EC naar beneden bijgesteld. 
  • Je opleiding kan ervoor kiezen een verdere verlaging toe te passen als daar goede grond voor is. Hierover beslist de decaan van je opleiding.  
  • Heeft dit impact op jou? Dan word je hierover geïnformeerd door je opleiding. 

  Waarom is dit besloten? 

  Veel studenten hebben te maken met stress en andere klachten door de coronacrisis. Het verlagen van het BSA kan een gedeelte van die stress wegnemen. Ook is het door coronamaatregelen moeilijker om te beoordelen of studenten goed bij een opleiding passen.  

 • Hoe zit het met collegegeld in het collegejaar 2021/2022?

Informatie per studie

Informatie over roosters, aanwezigheid en maatregelen kunnen per opleiding verschillen. Kijk op Canvas voor specifieke informatie over jouw studie. Of kijk voor meer algemene informatie per studie op de pagina's hieronder.